“Infruntarea Corurilor” - Generatoarele de aer cald Master incalzesc participantii

Infruntarea Corurilor, cel mai mare spectacol muzica de la Televiziunea Poloneza asta primavara, atrage un mare numar de spectatori. Marimea mare si emotiile au fost rezultatul multor luni de munca. MTM Dariusz Seferyński din Varsovia a contribuit de asemena la atmosfera de pe platourile de filmare, furnizand generatoare de aer cald Master pentru a incalzi studioul.

Platoul de filmare pentru spectacol a fost construit intr-o hala imensa de la fabrica Ursus, fostul producator de tractoare. O zona speciala unde a avut loc spectacolul a fost separata cu perdele cortina. Incapera creata in acest fel a avut un volum de peste 44.000 m³.

Cand pregatirile pentru spectacol au inceput, temperatura in hala a fost joasa, aproximativ 3°C. Cu luminile de scena si audienta maxima temperatura a crescut la 8°C. Initial s-a considerat ca folosirea a opt Master BV 690 va incalzi uniform locul. Echipamentele urmau sa fie amplasate in exteriorul cladirii, in interior, in spatele perdelelor. In final producatorii au decis sa foloseasca solutia alternativa de doua generatoare de aer cald pentru a crea “insule de caldura”.

Doua Master BV 690 de 220 KW pe motorina cu ardere indirecta au fost amplasate in interior, in spatele cortinei. Aerul fierbinte a fost directionat folosind 5m de tub de distributie de 710mm. A fost folosit un singur tub in loc de patru, pentru a produce un efect de suflanta. ( Master BV 690 are 4 iesiri de aer cald, deci pot fi conectate 4 tuburi de 200mm).

Zonele de langa gurile de evacuare a aerului fierbinte, numite insule de caldura, au fost langa scena si juriu.

Utilizand numai doua generatoare de aer cald, producatorii au reusit sa ajunga la temperaturi intre 18-21°C in insula de caldura si intre 13-15°C in celelalte zone. Temperatura a variat usor in functie de conditiile meteo exterioare.

Este de remarcat faptul ca temperatura a crescut mult intr-o incinta enorma cu un cost relativ scazut. A fost obtinut un efect satisfacator utilizand numai doua incalzitoare cu un debit de 12.500 m³ fiecare.

MTM a folosit un rezervor de 600l de motorina pentru a permite functionarea continua doua zile pe saptamana fara a fi nevoie de reumplere. Sala a fost incalzita in fiecare vineri pentru repetitii si apoi in zilele de sambata pentru repetitii si emisiuni in direct. In cazul utilizarii unui singur BV 690, 60 de litri de motorina sunt suficienti pentru 3 ore de lucru.
Instalarea mentionata mai sus, constand in doua generatoare de aer cald Master s-a dovedit eficienta pentru a incalzi o hala enorma, fapt ce demonstreaza eficienta incalzitoarelor Master. Cu siguranta pot fi efectuate instalari similare pentru evenimente temporare.