Cazul lui Hubert, care locuieste in Poznan arata ca oricine efectueaza lucrari de tencuire iarna, poate avea probleme cu tencuiala uda. Conform expertilor in constructii, se poate tencui iarna, daca exista o temperatura de minim 15°C in camera si nivelul umiditatii nu depaseste 70%. Cladirea trebuie sa fie incalzita si sa aiba un sistem de ventilatie pentru a elimina umezeala.
Hubert are o casa mica, suprafata ei fiind de circa 120m², construita pentru el si familia lui. Cand cladirea a fost inchisa iar usile si ferestrele au fost montate a inceput tencuiala. Lucrarea a inceput la sfarsitul lui Octombrie pana la inceputul lui Decembrie 2010, cand vremea de afara a fost destul de calda pentru aceasta perioada a anului. Problemele au inceput cand un val de vreme rea a surprins pe toata lumea la inceputul lui Decembrie. Temperaturile au fost sub 0°C timp de o luna si au fost insotite de caderi masive de zapada. Dezghetul a venit in Ianuarie si in acest timp pete uriase au aparut pe zidurile casei lui Hubert. |
|
 |
 |
 |
 |
In constructii, temperaturile joase conduc la un timp mai mare de uscare a mortarului. Prin urmare problema cu petele de umezeala era datorita mortarului recent pus. La o temepratura de circa 8°C in interior, era imposibil ca peretii sa se usuce mai ales cand luam in considerare temperaturile nefavorabile de afara.
Proprietarul a decis sa foloseasca un dezumidificator prin condensare DH751. Mai intai aparatul a fost pus in cea mai umeda camera cu o suprafata de circa 10m2. Timp de o saptamana a functionat si s-au colectat circa 6-7 litri de apa in fiecare zi. Trebuie sa acordam o atentie deosebita faptului ca o temperatura si umiditate mai mare in camera maresc eficienta dezumidificatorului. In acest caz temperaturile din camera au fost intre 5-8°C iar acestea sunt valorile minime la care aparatul functioneaza. In acelasi timp, temperaturile exterioare au fluctuat intre 0-8°C. Totusi petele de apa au devenit mai mici dupa o saptamana de utilizare a dezumidificatorului.
Dezumidificatorul prin condensare Master DH 751 poate ajunge la un nivel de eficienta de pana la 46 litri pe zi la o temperatura de 30°C si o umiditate de 80%. El este echipat cu panou electronic de comanda si higrostat incorporate. Ledurile indica umplerea rezervorului si astfel fac posibila golirea lui la timp. Modelul este utilizat cu precadere la finisari si renovari.
Pentru a reduce timpul de uscare, proprietarul a decis sa foloseasca alt dezumidificator Master DH 25 – in alta camera. Cu asa un nivel mare de umezeala in cladire este necesara folosirea mai multor dezumidificatoare pentru a avea rezultate bune. Utilizarea acestor aparate este singura solutie inainte de venirea caldurii. Uscarea prin incalzire si ventilatie este un proces lung. Uscarea prin condensare este mai eficienta si economica. Mai mult, in cazul descries, o aeroterma electrica Master B3,3 a fost folosita pentru a creste eficienta dezumidificarii prin cresterea temperaturii aerului din incapere, accelerand procesul de uscare. Utilizarea incalzitoarelor mobile este o solutie ideala inainte de instalarea sistemului de incalzire al cladirii.
Pentru a afla mai multe despre uscarea prin condensare mergeti la
pagina dezumidificatoare.