Cum functioneaza? Principiul de functionare al dezumidificarii prin condensare


Sistemul de racire cu compresor este cea mai importanta parte a dezumidificatoarelor prin condensare. El permite condensarea vaporilor si scaderea continutului de apa din aer. La baza sistemului de racire se afla un compresor care comprima si pompeaza agentul frigorific fortandu-l sa circule in intregul sistem. Cu cat presiunea este mai mare cu atat temperature creste. Agentul frigorific comprimat ( in stare gazoasa) este transferat printr-o teava la condensator unde este racit.

Caldura de la agentul frigorific se transfera aerului din jurul schimbatorului de caldura ( condensator). Agentul frigorific isi schimba starea, de la gaz la lichid datorita presiunii si scaderii temperaturii. Agentul frigorific trece prin filtrul de inlaturare a apei care absoarbe vaporii ce pot apare in timpul producerii sau intretinerii aparatului. Dupa filtrare, lichidul trece printr-un “accelerator” care este tub capilar (sau supapa de expansiune) a carui rezistenta la curgere provoaca o diferenta de presiune ce provoaca extinderea si evaporarea agentului frigorific. Procesul de evaporare are loc in evaporator.

Spre deosebire de condensare, evaporarea provoaca o scadere brusca a presiunii si temperaturii. Datorita acestui fenomen, aerul cedeaza caldura agentului frigorific (si se evapora). Temperatura aerului scade sub punctul de roua, ceea ce face ca umiditatea sa se condenseze pe peretii condensatorului. Agentul frigorific este aspirat de catre compresor iar ciclul se reia.

Hot gas=aer fierbinte; Gaz= gaz; Liquid refrigerant= agent frigorific; Liquid/gas mixture = amestec lichid/gaz;

Modul de functionare al unui dezumidificator cu compresor
1 - Compresor, 2 - ventilator, 3 - condensator, 4 - filtru, 5 - supapa expansiune, 6 - evaporator, 7 rezervor



In cazul utilizarii la temperaturi joase, apa condesata in evaporator poate ingheta cee ce va creste rezistenta la fluxul de aer in schimbator. Pentru a evita acest lucru, un sistem de control electronic va deschide periodic supapa electromagnetica. Aceasta va redirectiona refrigerantul fierbinte ( in stare gazoasa) catre evaporator. Acest fapt va conduce la dezghetarea ghetii si la curgerea apei rezultate in rezervor.