Cum produc cei de la podgoria Valpolicella unul din cele mai bune vinuri din Italia?

Dezumidificatoarele Master si industria vinului

Dezumidificatoarele sunt deseori folosite in industria alimentara pentru uscarea fructelor, legumelor sau semintelor. In acest tip de productie umiditatea si temperatura aerului sunt foarte importante iar dezumidificatoarele ajuta sa mentina conditiile corecte. Mai putin cunoscut, dar foarte interesant ca aplicatie pentru dezumidificatoare este uscarea strugurilor pentru productia unui vin de inalta calitate ca in industria vinurilor din Valpolicella.


Source: www.it.wikipedia.org

Valpolicella este o zona frumoasa in nordul Italiei, formata din cinci vai fertile, situate între Verona și Lacul Garda. Valpolicella are una dintre cele mai vechi traditii in producerea vinului din lume, de acum 2.500 ani! De fapt, cand armata romana a cucerit acest teritoriu, numit la acea vreme Gallia Cisalpina, domeniile Valpolicella, erau acoperite de vii, iar productia de vin a fost infloritoare. Solul de aici a fost perfect pentru vita de vie, clima a fost usoara din cauza apropierii de lacul Garda, și peșterile naturale au fost disponibile pentru a îmbătrâni vinul.

Astazi, zona Valpolicella este inca o zona cu dealuri frumoase acoperite de vii perfecte, flori rosii si mai multe “Cantine” ( fabrici de vin) producand vinuri de inalta calitate, care sunt apreciate în intreaga lume.

Trei tipuri de struguri se recolteaza in Valpolicella: Corvina, bogat in culorare si corp, Rondinella, foarte parfumat si Molinara cu o atingere acida proaspata. Amestecand sucurile acestor fructe in diferite proportii, expertii in vinuri au creat cele mai bune vinuri cu gust, parfum si prospetime perfect echilibrate.

In 25 de secole, viticultorii din Valpolicella au creat o metoda speciala de a produce vin.


Source: www.it.wikipedia.org

In timpul culegerii strugurii sunt separati: unii sunt culesi si presati imediat pentru a se crea mustul, altii cei mai buni sunt culesi dar sunt tinuti nepresati. Acestia sunt asezati pe grile din lemn si pusi in loc uscat de obicei sub acoperisul fabricii de vin. Aecsti struguri sunt uscati mai multe luni inainte de a fi presati. In acest timp, scaderea umiditatii creste continutul de zahar din ei. Mai mult mucegaiurile nobile, sanatoase si unice dezvolta noi arome in acesti struguri.

Astazi, in industria moderna de vinuri, dezumidificatoarele Master ajuta natura sa controleze acest proces lung si important si asigura nivelul umiditatii perfect pentru a atinge cea mai buna combinatie intre dulceata strugurilor si aroma lor.

Odata ce fermentatia primului must este terminata, strugurii deshidratati sunt presati pentru a obtine un nou must. Acest nou must este amestecat cu cel dinainte si un nou process de fermentatie incepe natural, imbogatind mustul cu alcool si aroma. Vinul produs prin aceasta complexa tehnica este cunoscut ca “Valpolicella double fermentation” sau “Valpolicella Ripasso”.

Strugurii deshidratati pot fi de asemenea utilizati ( ei singuri) pentru a produce vin. In acest caz vinul este mai puternic si mai aromat. Doua vinuri de calitate inalta sunt produse cu aceasta tehnica: amarone si Recioto

- Amarone este un vin rosu cu aroma si gust superbe, obtinute datorita uscarii si procesului de imbatranire al strugurilor. Continutul de alcool este mare, datorita continutului mare de zahar din must. Acesta este unul din cele mai bune vinuri italiene, vandut cu circa 100 euro sticla.

-Recioto este un vin rosu dulce. Recioto este produs din aceiasi struguri ca si Amarone dar procesul de fermentatie este oprit artificial mai devreme, scazand temperatura. Aceasta inseamna ca doar o parte din zahar se transforma in alcool. Prin urmare acest vin are un continut natural ridicat de zahar, facand din Recioto unul din cele mai elaborate vinuri pentru desert, cu preturi mai mari de 80 euro sticla.

Multumita noilor solutii si echipamente de astazi, cum ar fi dezumidificatoarele Master, producerea vinului este mult mai usoara. In acelasi timp isi pastreaza nivelul sofisticat si sunt de cea mai buna calitate
Dezumidificatoarele Master profesionale au fost folosite pe perioada producerii vinului si a deshidratarii strugurilor, iar apoi la controlul climatului in pivnita unde se invecheste vinul in butoaie.

Dezumidificatoarele Master profesionale sunt caracterizate de capacitatea inalta, durabilitate si eficienta. Ele pot fi folosite in continuu, chair si in cele mai dure conditii. Complet automatizate, higrostatul inclus si rezervorul de apa fac folosirea lor foarte usoara.