Pentru zidari, tencuitori si zugravi sezonul de toamna/iarna este plin de provocari. Progresarea lucrarilor depinde de conditiile meteo, care, asa cum bine stim, sunt foatrte schimbatoare in aceasta perioada a anului. Oricum, in ciuda temperaturilor scazute, vanturi puternice si precipitatiile frecvente determina apartitia omniprezentei umiditati.
De multe ori s-a demonstrate ca lucrarile de renovare sau de finisare din interiorul unei cladiri pun tot atatea problem ca si cele de constructive din exterior. Acestea datorita faptului ca apa este o component a mortarelor, vopselelor sau cimentului. Din pacate este foarte dificil sa inlaturi excesul de apa din zonele renovate in sezonul toamna/iarna. Pardoselile sau peretii umezi impiedica urmatoarele lucrari, fapt ce poate prova intarzierea intregului proiect. In acest gen de situatii este necesara incalzirea intense a zonei si ventilarea ei, sau folosirea cunoscutelor dezumidificatoare.
Dezumidificatoarele portabile prin condensare, sunt dispozitive utilizate in mod uzual in santierele de constructii- ele elimina eficient umezeala din camera indiferent de temperatura de afara. Uscarea prin condensare consta in indepartarea vaporilor de apa din aer, racindu-l pana coboara sun punctual de roua ( punctul de roua este temperature la care vaporii de apa se transforma in picaturi de apa). Apa obtinuta in acest mod se afla in evaporatorul aparatului si se scurge intr-un rezervor iar aerul uscat este evacuate la o temperature mai mare decat cea la care a intret in dezumidificator ( usual 3-8°C mai cald). Aerul uscat si cald mareste considerabil procesul de evaporare al apei din pereti sau pardoseli. Metoda aceasta de uscare a aerului este mult mai eficienta decat, de exemplu metoda de incalzire si aerisire a incaperii ( in care puterea consumata este mai mare). De asemenea dezumidificatoarele fac posibila minimalizarea efectelor neplacute, caracteristice uscarii cu aer cald, precum decolorarea suprafetelor sau craparea tencuielii.
Dezumidificatoarele prin condensare sunt usor de folosit si lista lor de utilizari este foarte lunga. Gama lor este compusa din modele foarte eficiente – proiectate special pentru uz industrial, la fel ca si modele adaptate uzului casnic. Oricum, indifernet de locul de utilizare, acesta trebuie sa functioneze corespunzator.
Trebuie sa ne reamintim ca incaperea in care folosim echipamentul trebuie sa aiba usile si ferestrele inchise pentru a nu intra aer umed din exterior. Dezumidificatorul nu trebuie sa fie amplasat prea aproape de pereti, acest lucru ii reduce eficienta ca urmare a admisiei greoaie a aerului. Aparatul trebuie plasat in mijlocul camerei sau la o distanta de cel putin 20-50 cm de ziduri sau alte obstacole. Cele mai bune efecte se obtin in modul descris mai sus. Totodata trebuie sa ne amintim ca aparatul nu poate fi utilizat cand temperatura aerului este foarte joasa ( sub 5°C). Timpul de uscare utilizand aceste aparate este de la cateva ore la cateva zile. Totul depinde de temperatura, de volumul camerei de nivelul de umiditate si de capacitatea uscatorului.
Sunt disponibile numeroase modele de dezumidificatoare prin condensare pe piata – ele sunt destinate sarcinilor precise. Pentru a alege corect, utilizatorul trebuie sa stie de ce capacitate are nevoie, intervalul de temperatura la care o sa-l foloseasca si puterea consumata. Cu siguranta este necesar sfatul unui specialist care cu siguranta va va ajuta sa alegeti un aparat potrivit nevoilor dvs.
Informatii detaliate despre dezumidificatoare gasiti la pagina dezumidificatoare.