Generatoarele de aer cald portabile - indispensabile in orice santier

Generatoarele de aer cald portabile sunt cu siguranta cea mai usoara cale de a incalzi diverse incaperi si camere. Cand alte solutii dau gres sau conditiile nu permit alte solutii, aceste echipamente cu siguranta vor reusi. Ele pot fi folosite atat in interior cat si in spatii deschise.

Mici, usor de folosit, usor de pornit si mai ales portabile – deja sunt atractive pentru profesionistii din constructii, agricultura si industrie la fel ca si pentru mesterii de acasa. Indiferent de situatie si conditii oricat de vitrege, se poate folosi un tip de incalzitor. Sunt disponibile o multime de modele din care puteti alege, electrice, pe motorina, si GPL. Acest fapt va da libertatea de a alege un model care indeplineste nevoile si conditiile voastre.

Generatoarele de aer cald portabile pot fi impartite in cele destinate lucrului in santiere imense, reparatii de drumuri, parcari etc si cele destinate lucrarilor de finisare din case, apartamente sau cladiri publice. Faptul ca pot fi pornite in cel mai scurt timp si ca sunt intotdeauna gata de actiune este un avantaj imens. Ele elimina astfel si nevoia de a instala alte sisteme de incalzire costisitoare.

Generatoare de aer cald pe motorina

Generatoarele de aer cald pe motorina sunt unele din cele mai populare echipamente folosite in santierele de constructii pentru a usca cladiri, incalzi spatii inchise sau chiar pentru dezghetarea masinilor iarna. Rezistenta lor la frig, durabilitatea mare si eficienta, le fac alegerea perfecta pentru utilizarea in constructii printre altele.

Generatoarele de aer cald pe motorina pot fi cu ardere directa sau cu ardere indirecta. Lista de aplicatii este lunga, dar acestea din urma functioneaza bune in spatii inchise,unde lucreaza oameni si ventilatia este slaba. Datorita schimbatorului de caldura, incalzitorul produce 100% aer curat, in timp ce circulatia aerului asigura o incalzire uniforma. Posibilitatea de a conecta tuburi flexibile este un alt avantaj. Aparatul poate fi instalat in exterior iar caldura este transportata in interior prin aceste tuburi rezistente la caldura. Acest tip de generatoare de aer cald este folosit deseori pentru a incalzi corturile in care lucreaza cei care repara drumuri, tevi etc.


Pe de alta parte, generatoarele de aer cald cu ardere directa lucreaza bine in constructii, de exemplu pentru a grabi procesul de uscare al betonului. Dar trebuie sa tinem cont ca ele nu au schimbator de caldura deci trebuie utilizate numai in incaperi bine ventilate sau spatii deschise.

Majoritatea generatoarelor de aer cald pot fi cuplate cu termostate de interior pentru a le face mai eficiente. De asemena sunt dotate cu roti si maner confortabil pentru a usura transportul si mutarea lor. Debitul de aer cald produs permite incalzirea rapida si eficienta a oricarei structuri sau loc de munca. Cele mai mici incalzitoare cu adrdere directa au debit de 280 m3/h sau mai mult, in timp ce cele mai performante modele cu ardere indirecta pot atinge 12 500 m3/h. consumul de combustibil este relativ mic – adica circa 3.7Kg/h pentru un generator de aer cald Master B150 de 44KW. Acesti parametri pot varia, bineinteles in functie de producator si de constructie.

Incalzitoare pe GPL

Generatoarele de aer cald pe GPL sunt de asemenea folosite des in constructii. Ele sunt folosite acolo unde aburii ( vapori de apa ) sunt doriti, de exemplu la intarirea varului si a ipsosului. Ele trebuie folosite numai in incaperi bine ventilate si in care nu lucreaza oameni. Aceste tipuri de incalzitoare sunt folosite pentru structuri mici si sunt relativ ieftin de folosit. Sunt portabile, ceea ce inseamna ca sunt usor de transportat si folosit. Alte imbunatatiri pot fi folosite, cum ar fi modelele cu aprindere electronica ce pot fi cuplate la termostat de camera. Un set de conectare a mai multor butelii va elimina problema schimbarii dese a buteliilor goale.

Generatoare de aer cald electrice

Aerotermele electrice pot fi utilizate ca o sursa continua de caldura, folosita des in lucrari de renovare. Sunt foarte bune pentru camere mai mici, incalzirea temporara a camerelor sau incalzirea lor in cazul lucrarilor de finisare. Sunt in special recomandate pentru zigravi, zidari si faiantari, deoarece acestea pot fi folosite usor si rapid. Sunt disponibile mai multe modele cu diferiti parametri, ceea ce face usoara alegerea modelului corect.

Unul din avantajele lor este functionarea silentioasa, faptul ca nu evacueaza gaze si nu produc miros. Exista de asemenea un model ce permite conectarea unui tub flexibil, pentru a distribui aerul fierbinte, ceea ce il diferentiaza fata de celelalte incalzitoare. Unele persoane pot fi deranjate de costurile operationale ridicate ale acestor aparate, dar eficienta lor de 100% si instalarea fara griji pot atenua acest dezavantaj.


Alegerea corecta a puterii

Inainte de a va decide asupra generatorului de aer cald, trebuie sa determinati puterea minima ceruta. Volumul camerei care trebuie incalzita (V) trebuie luat in seama, la fel ca si diferenta de tmperatura dintre temperatura existenta si cea dorita, precum si coeficientul de izolare termica, ce depinde de tipul constructiei si al izolatiei (K). Puterea de incalzire este calculata folosind formula:

V x ΔT x K = kcal/hDupa ce ati determinat puterea de incalzire, puteti alege generatorul de aer cald in functie de utilizarea prevazuta, tip de combustibil, eficienta, pret sau alti factori. Cu toate acestea trebuie sa ne amintim mereu sa ventilam incaperea cand folosim generatoare de aer cald.

Conversia unitatilor de masura a caldurii

1 kW = 860 kcal/h
1 kcal/h = 3,97 Btu/h
1 kW = 3412 Btu/h
1 Btu/h = 0,252 kcal/h