Metode de a preveni igrasia. Cum sa evitam formarea ciupercilor si mucegaiurilor in apartament?


Potrivit expertilor, nivelul mediu de umiditate in apartament trebuie sa fie intre 45% si 55%. Orice deviere de la aceste valori provoaca disconfort. Un nivel scazut de umiditate face ca aerul sa devina prea uscat. Pe de alta parte, o crestere semnificativa a umiditatii, daca este mentinuta un interval mare de timp, pe langa deteriorarea peretilor ca rezultat al cresterii ciupercilor si mucegaiurilor poate provoca serioase probleme de sanatate.

Atunci cum putem controla nivelul de umiditate corect? Mai inainte de toate trebuie sa gasim sursa umiditatii crescute si sa decidem cum eliminam excedentul. Umezeala maxima se gaseste de obicei in cladiri fara izolare termica buna sau in cladirile nou construite unde peretii inca mai contin multa apa dupa lucrarile de finisare. Aerisirea insuficienta ( sau lipsa ei) este deseori motivul pentru umezeala excesiva. Ferestrele cu geam termopan si usile inchise nu permit aerului proaspat sa intre in apartament si nu exista un schimb de aer corespunzator cu exteriorul.

Oricum, trebuie sa reamintim ca si activitatile zilnice din casa cresc nivelul de umiditate. Spalatul, gatitul, calcatul rufelor pot creste umiditatea din aer pana la 80-90%. Sa nu uitam cum arata baia dupa o baie fierbinte sau un dus. Baile mici, deseori fara ferestre, camerele de uscat rufele sau debaralele neincalzite sunt cu precadere expuse la dezvoltarea ciupercilor si igrasiei. Aparitia acesteia este de obicei insotita de un miros neplacut.

Suntem deseori surprinsi sa vedem igrasia neagra in coltul baii, in loc de mortar alb. Similar cand facem curatenie generala si mutam un dulap de la perete descoperim mucegai negru si verde pe perete. Fungii si mucegaiurile se dezvolta foarte bine in locuri cu umiditate mare la fel ca si in locurile intunecoase, neaerisite si cu praf.

Este o problema mare pentru cei care nu pot preveni aparitia mucegaiului si a igrasiei. Din pacate ei trebuie sa recurga la agenti chimici sau la renovarea completa a apartamentului. Este foarte dificil de eliminat ciupercile si mucegaiurile daca au crescut adanc in perete.

Daca umezeala excesiva este rezultatul izolarii insuficiente a cladirii este util sa se ia masuri de protective impotriva dezvoltarii igrasiei in apartament cu precadere concentrandu-ne pe ventilarea si aerisirea frecventa a camerelor. Dezumidificatoarele pot fi de folos aici.


Dezumidificatoarele de uz casnic sunt foarte eficiente in camere mici, cum ar fi baile, garajele, camerele de uscat haine. Modelul lor atractiv nu interfereaza cu calitatea esteticii interiorului, si ele pot fi folosite cu succes chiar si in cele mai elegante locuri din casa. Ele sunt de obicei de dimensiuni mici, greutate redusa, usor de transportat iar functionarea lor silentioasa nu deranjeaza locuitorii. Unele dezumidificatoare de uz casnic precum Master DH 720 sunt echipate suplimentar cu o lampa UV care omoara bacteriile si germenii. Multe modele au de asemenea filtru din carbune active pentru a absorbi mirosurile neplacute.

Este mult mai usor sa previi dezvoltarea ciupercilor si a igrasiei prin mentinerea nivelului umiditatii. Trebuie sa ne amintim despre aerisirea si ventilatia corespunzatoare, deschiderea frecventa a feresterelor ( cu conditia ca aerul din exterior sa nu fie prea umed), la fel ca si utilizarea dezumidificatoarelor care este de ajutor, in cazul in care sunt folosite regulat.

Mai multe informatii despre dezumidificatoarele de uz casnic gasiti la pagina dezumidificatoare.