Metode de dezumidificare

Dezumidificarea aerului este procesul care consta in scaderea vaporilor de apa din aer. Aerul poate fi dezumidificat in mai multe moduri:

incalzire si ventilare
dezumidificare prin condensatie
deuzmidificare prin adsorbtie

Incalzire si ventilare

Aceasta metoda consta in cresterea temperaturii aerului dintr-o incapere folosind o ventilare intensa. Eficienta procedeului depinde de conditii externe care pot chiar face imposibila utilizarea metodei. Cu cat temperatura de afara este mai joasa si temperatura din camera este mai mare,cu atat este mai eficienta metoda. Prin urmare cele mai bune rezultate se obtin iarna, medii primavera si toamna iar cele mai slabe in timpul verii.

In cazul uscarii peretilor umezi, temperatura din camera nu trebuie sa depaseasca 35°C. O temperatura mai mare poate provoca o crestere a presiunii vaporilor din pereti care poate conduce la fisurarea si detriorarea peretilor. Lipsa unei aerisiri corespunzatoare ( schimb de aer) in timpul dezumidificarii peretilor produce vapori de apa care pot fi absorbiti de partea uscata a peretilor si de tavam. Ar trebui sa mentionam ca incalzirea aerului cu incalzitoare pe gaz provoaca efectul invers fata de cel scontat. Asta datorita faptului ca arderea propan-butanului produce dioxid de carbon si vapori de apa. Ca rezultat creste nu numai temperatura, dar creste si umiditatea aerului.

Utilizarea acestei metode conduce la costuri mari. Acestea sunt rezultatul eficientei scazute ( timp mare de dezumidificare) si faptului ca rezultatele cele mai bune sunt atinse la diferente mari de temperatura ( nevoie mare de putere de incalzire).

Dezumidificarea prin ventilare si incalzire:
1 - Aer eliminat afara; 2 - aer aspirat de afara; 3 - ventilator- extractor; 4 - incalzitor; 5 - aer incalzit


Dezumidificarea prin condensare

Aceasta metoda consta in eliminarea umiditatii din aer, racindu-l sub punctul de roua fapt ce provoaca condensarea. Dezumidificatoarele de aer prin condensare folosesc aceasta metoda. Elementele lor principale includ ventilator de extragere, compresor, schimbator de caldura ( condensator si evaporator) si elementul de extindere. Ventilatorul –extractor forteaza trecerea aerului umed prin schimbatorul de caldura. Temperatura evaporatorului este sub punctul de roua ceea ce conduce la formarea picaturilor din vaporii de apa pe peretii lui. Condensul obtinut ajunge in rezervorul dezumidificatorului, in sistemul de canalizare sau in exterior . Dupa trecerea prin evaporator debitul de aer rece si uscat trece prin condensator unde este incalzit. Datorita acestui fapt, umiditatea relative scade mai mult. Aerul uscat din condensator este trimis inapoi in camera din care provine.

Temperatura aerului la iesirea din dezumidificator este cu 3-8°C mai mare decat cea a aerului aspirat. Cresterea temperaturii mentionate mai sus poate provoca o evapoare mai rapida a apei, (cum ar fi din peretii uzi) faciliteaza dezumidificarea si nu prezinta riscurile de deteriorare ca in cazul dezumidificarii prin incalzire si ventilare. Cantitatea de apa din aer este scazuta in mod eficient in cazul in care utilajele functioneaza mult intr-o camera inchisa.

Eficienta dezumidificarii prin condensare depinde de conditiile de lucru ( temperatura si umiditate) si de tipul masinii ( marime, producator). Atinge valoarea maxima cu valori mari ale temperaturii si umiditatii relative. Astfel scaderea vaporilor de apa din aer conduce la o scadere a eficientei masinii. Prin modul de functionare specific, este imposibila utilizarea lor la temperature sub intervalul 0-5°C ( depinde de model).

Dezumidificarea prin condensare este cu certitudine mai eficienta si mai economica decat uscarea prin incalzire si ventilare datorita in primul rand eliminarii schimbului de aer dintre camera si exterior.

Dezumidificarea prin condensare:
1 - aer umed; 2 - filtru; 3 - evaporator; 4 - tava de scurgere; 5 - rezervor; 6 - aer dezumidificat si racit;
7 - condensator; 8 - ventilator; 9 - aer dezumidificat si incalzit


Dezumidificarea prin adsorbtie

Aceasta metoda consta in inlaturarea umiditatii din aer prin absorbirea ei de catre materiale higroscopice. Echipamentele folosite sunt dezumidificatoarele prin adsorbtie al caror elemente constitutive importante includ rotor cu unitatea de antrenare, ventilator-extractor, incalzitor de aer, carcasa si accesorii.

Rotorul este cel mai frecvent construit din foi de aluminiu profilate corespunzator ( creand capilare axiale) a caror suprafata este acoperita cu substante higroscopice. O astfel de constructie conduce la o suprafata marita de absorbie a umiditatii. Rotorul este antrenat de un motor electric prin intermediul unui sistem de transmisie ( de obicei transmisie prin curea). Echipamentul este impartit in zona de dezumidificare si zona de regenerare in care aerul uscat ajunge in spatele rotorului. In timpul rotirii, rotorul ajunge cu materialul higroscopic in zona de regenerare unde aerul cald il usuca trecand prin rotor.

O caracteristica suplimentara a acestui rotor este durabilitatea mare, lavabilitatea, capacitatea de autocuratare si prevenirea dezvoltarii bacteriilor. Un mare avantaj al acestui tip de dezumidificare este posibilitatea de a usca aerul fara racire, la fel ca si uscarea aerului la temperaturi sub zero grade. Datorita acestor avantaje, metoda este folosita larg in sectorul farmaceutic, sectorul alimentar si in sistemele AC.

Dezunidificarea prin adsorbtie:
1 - filtru; 2 - aer umed; 3 - rotor; 4 - aer dezumidificar; 5 - ventkator; 6 - aer regenerat; 7 - incalzitor;
8 - aer regenerat fierbinte; 9 - aer regenerat umed