Umiditatea excesiva a aerului poate provoca efecte nedorite cum ar fi senzatie de rau, boli, pierderi materiale si cresterea riscului de accidente la locul de munca. Acestea pot evitate reducand vaporii de apa din aer.
Uscarea aerului poate fi aplicata in mai multe domenii, cele mai importante fiind:
oferirea de confort, climat adecvat
procesele tehnologice din diverse industrii
protectie imptriva coroziunii
protectia impotriva condensarii vaporilor de apa
protectia impotriva formarii ghetii
protective impotriva cresterii bacteriilor si fungilor
grabirea lucrarilor de reparatii si constructii
evitarea aglomerarii produselor
Confort climatic
In afara de incalzire, racire si umidificare, uscarea aerului poate fi folosita pentru a mentine aerul la parametri corespunzatori in incaperi acolo unde traiesc oameni sau au loc procese tehnologice. Starea mediului ambient, unde aerul are parametri care ofera stare de bine oamenilor se numeste confort termic. Ca parte a confortului climatic, confortul termic poate fi produs printre altele tinand aerul la o temperatura si umiditate corespunzatoare. Uscarea aerului este recomandata atunci cand umiditatea in camerele cu aer conditionat depaseste nivelul confortului termic.
Procesele tehnologice
Procesele tehnologice in numeroase sectoare cer ca aerul sa aibe un nivel specific al umiditatii, care este deseori mult mai scazut decat umiditatea ambientala. Aerul uscat este cel mai des utilizat pentru a inlatura apa din produsele create. Unele produse pot fi fabricate numai in atmosfera cu putina umiditate pentru ca apa poate cauza reactii chimice nedorite.
Inlaturarea apei din aer opreste formarea bacteriilor, virusurilor si a mucegaiului. Datorita acestui effect, uscarea poate fi aplicata in unele procese de productie. Uscarea aerului este in principal utilizata in farmaceutica, procesarea alimentelor, constructii, electronica, prelucrarea lemnului la fel ca si in multe altele.
Protectia impotriva ruginirii
In majoritatea cazurilor, ruginirea depinde de umiditatea aerului. Expunerea otelului la o umiditate relative de circa 60% provoaca aparitia punctelor de rugina. Aerul cu nivelul umiditatii intre 60 si 100% va accelera coroziunea. Pastrarea umiditatii aerului la 45-50% protejeaza materialele feroase impotriva coroziunii. Legatura dintre umiditatea relative si coroziune este aratata de diagrama Vernon.
Protectia impotriva condensarii vaporilor de apa
Condensarea vaporilor are loc atunci cand suprafata este mai rece decat punctual de roua a aerului din jur.
Condensarea vaporilor este o problema raspandita in statiile de pompare si fantani. Temperatura dispozitivelor, rezervoarelor, tevilor si a altor instalatii este apropiata de temperatura apei la sol intre 5 si 12°C.
Cand creste si temperature ambientala si umiditatea, apa incepe sa se condenseze pe asfel de elemente. De asemenea se condenseaza pe peretii pationarelor.
Condensarea apei poate provoca daune sau alte pericole. Aerul uscat ajuta la un punct de roua scazut. Acesta opreste aparitia condensului in locuri nedorite.
Protectia impotriva formarii ghetii
Aerul umed determina “cresterea” ghetii in congelatoare, frigidere si in zonele de incarcare, uscarea aerului protejeaza aceste locuri de gheata si grabeste procesul de congelare. Acest lucru reduce costurile si imbunatateste siguranta.
Protectia impotriva cresterii fungilor si a bacteriilor
Umiditatea mare din aer accelereaza cresterea mucegaiului, a igrasiei, care se pot gasi intr-o multime de materiale, ele pot sta acolo fara a produce pagube sau pierderi. Umiditatea mare cum ar fi 70% accelereaza foarte repede cresterea lor contribuind la aparitia numeroaselor probleme materiale sau de sanatate. Cele mai relevante probleme sunt aparitia igrasiei pe pereti, cresterea mucegaiului si putrezirea cerealelor in depozite, deteriorarea furajelor si alimentelor.
Umiditatea din aer accelereaza cresterea bacteriilor care pot produce imbolnaviri sau contaminari. Mucegaiul si bacteriile pot emana mirosuri neplacute. Uscarea aerului ajuta la eliminarea problemer de igrasie si bacterii.
Constructii
Apa este foarte folosita in constructii, in principal ca substrat pentru mortar, beton, adezivi si vopsele. Acesta este motivul pentru care continutul excesiv de apa trebuie eliminat din cladirile noi sau renovate. Acest lucru asigura o izolare buna, rezistenta si durabilitate a straturilor de vopsea. Mai mult actioneaza ca o protectie impotriva cresterii fungilor si bacteriilor. Apa poate fi eliminata din interiorul cladirilor folosind mai multe metode, dar una din cele mai bune este uscarea aerului care determina peretii sa “renunte” la apa excesiva.
Aglomerarea
Multe produse vrac ( in special cele pudrate) au proprietati higroscopice. Datorita umiditatii produsul devine umed si aglomerat si fapt care are un impact direct asupra calitatii si costurilor de productie. Depozitarea produselor umede poate provoca mai multe complicatii. Reducerea umiditatii din aer ajuta la protejarea impotriva aparitiei acestor probleme.
Altele
Uscarea aerului este de asemenea folositoare in alte situatii. Una dintre ele este utilizarea dezumidificatoarelor in locurile in care se usuca hainele. Uscatoarele de aer prin condensatie portabile, pot fi folosite in cladirile afectate de inundatii unde permit uscarea rapida a zidurilor umede indifferent de vreme.
Uscarea aerului este cruciala in cladirile cu aer conditionat cu umiditate mare cum ar fi piscinele, dusurile, laboratoarele etc. Acest lucu ajuta la limitarea costurilor operationale mai ales ca urmare a recuperarii caldurii si a unei parti din apa.
Continutul ridicat de apa poate de asemenea schimba proprietatile fizice si chimice ale materialelor. Hartia depozitata in locuri umede isi pierde rigiditatea si se deformeaza. Unele materiale plastice si de legatura isi pierd proprietatile cand sunt expuse la umezeala.
Produsele sensible la umiditate, cum ar fi unele medicamente pot fi depozitate numai in medii cu umezeala scazuta.