Universitatea de Tehnologie nu se teme de frig

In numai cateva luni, Universitatea de Tehnologie din Poznan se va lauda cu noile centre de Mecatronica, Biomecanica si Nanoinginerie, care sunt momentan in constructie la Berdychowo si strada Ioan Paul al-II-lea, din Poznan. Firma Budimex S.A. careia i-a fost atribuit contractul prin licitatie planuieste sa termine lucrarile pana in Septembrie 2011.


In ciuda conditiilor dure, cauzate de temperaturi sub zero la sfarsitul lui 2012, constructia nu s-a oprit. Aceasta cladire hi-tech de 3784.4 metri patrati va avea cinci si partial doua etaje cu o suprafata totala de 15610mp. Va include sali de clasa, laboratoare, biblioteci, precum si terase verzi pentru odihna si relaxarea studentilor si a profesorilor.

Chiar acum constructia este la rosu. Iarna dura nu este un obstacol pentru echipa de constructori care planuieste se termine lucrarea conform planului. Actualele solutii tehnologice, precum si masinile si echipamentele utilizate permit continuarea lucrarilor chiar si pe vreme rea.

“In timpul iernii, cand temperatura de afara scade, generatoarele de aer cald sunt indispensabile” spune inginerul constructor Jakub Wawrzyniak. “ ele sunt unul din elementele care ne permit continuarea lucrului”

Spatiul dintre plafoane, pentru ca peretii si ferestrele vor apare curand, a fost acoperit cu folie pentru ca sa nu iasa prea repede caldura. In cazulunei cladiri asa mari este foarte greu sa mentii o temperatura peste zero pe tot santierul, mai ales cand temperatura exterioara este de congelare. Dar, dupa cum se vede, cresterea temperaturii pe santier cu cateva grade asigura continuarea lucrarilor.

In timpul construirii CMBiN, firma Budimex a utilizat Master B150 ( 44 KW, ardere directa) si mult mai eficient generatoarele de aer cald cu ardere indirecta. Acestea din urma cu o putere de circa 80 KW au un debit de aer mare la iesire de 3300 m³/h, cu o temperatura de iesire de 105°C. Este de remarcat faptul ca aceste echipamente sunt usor de folosit, datorita mobilitatii si faptului ca pot porni imediat. Ele vor incalzi piloni, tavane si pereti, permitand turnarea betonului succesiv in diferite parti ale cladirii Universitatii. Incalzirea va asigura de asemenea cerintele pentru durabilitatea betonului. Altfel lucrarile ar trebui sa inceteze.

“De asemenea folosim incalzitoare electrice Master B9 la santier, continua dl. Wawrzyniak”. In mod curent folosim sapte dintre ele. Sunt bune pentru incalzirea stalpilor, pe langa alte lucruri, stalpii sunt inveliti in folie, pentru a pastra caldura. In acest caz, incalzitoarele electrice sunt mai sigure daca le comparam cu incalzitoarele pe motorina care pot arde reziduurile de pe stalpii mici. Incalzitoarele electrice sunt de asemenea folosite pentru incalzirea suprafetelor mici, cum ar fi birourile.

Incalzitoarele mobile cu siguranta vor fi folosite la lucrarile de finisare, pentru a incalzi etaje si usca incaperi.

Dupa cum vedem, angajatilor Budimex nu le este teama de frig sau vreme rea iar Universitatea de Tehnologie din Poznan va avea curand o cladire hi-tech ce va fi cu siguranta obiectul invidiei multor alte universitati.