Vecinul mi-a inundat apartamentul- ce trebuie sa fac? Cum sa usuc peretii uzi?


Daca ati fost vreodata inundate de un vecin sau o teava de apa s-a spart, inseamna ca sunteti familiar cu consecintele unei astfel de intamplari. Prima – deteriorarea apartamentului adica ziduri umede si omniprezentul, neplacutul miros de igrasie. A doua- un drum lung la firma de asigurari pentru a primi daune de la firma de asigurari. A treia perspectiva cheltuielile legate de remedierea daunelor si renovarea apartamentului.

Ceva asemanator s-a intamplat cu Elzbieta. Un robinet de apa defect a fost observant numai dupa ce au aparut pete pe zid. S-a dovedit ca apa ar fi avut infiltratii de o lunga perioada de timp. Elzbieta a inceput sa se ingrijoreze cand o pata a aparut la sfarsitul lunii Noiembrie 2010. La inceput s-a gandit ca a fost din cauza incalzirii ineficiente dar pata s-a marit zi de zi. Cand in final specialistii au descoperit robinetul de apa defect la vecinul de la etaj, pata avea 1.5m inaltime si aproximativ 0.5m latime. In plus a aparut un miros intens de igrasie si ciuperci in camera iar tencuiala a inceput sa se desprinda.

Elzbieta a nu a putut sa incepa lucrarile de reparare inainte de a finalize procedura ceruta de asigurator. Oricum specialistii au sfatuit-o sa foloseasca un dezumidificator pentru a usca zidurile in acest timp.

Un dezumidificator DH 721 a fost plasat in camera de 10 m² ( vezi foto alaturat). Este un model tipic pentru a dezumidifica incaperi mici. Acesta a functionat cateva ore pe zi si a colectat 25 litri de apa intr-o saptamana. Zidul a inceput sa se usuce si ce-I mai important mirosul neplacut de igrasie a disparut. Pentru a preveni infiltrarea apei ramasa in peretii de sus, Elizbieta a folosit dezumidificatorul la fiecare 2-3 zile,toata ziua. A fost surprinzator ca dupa o luna, dezumidificatirul a mai colectat inca 5l de apa. Aceasta arata cat de multa apa a inundat apartamentul Elizbietei timp de mai multe zile.

Desi proprietarul apartamentului inca mai asteapta pentru a incepe renovarea, ea este multumita de faptul ca a evitat cresterea fungilor si ca zidul nu a fost deteriorat permanent. Utilizarea dezumidificatorului s-a dovedit solutia ideala in situatia data. Ar trebui sa mentionam faptul ca ar fi fost dificil sa se usuce peretele utilizand numai sistemul de incalzire centrala. La temperaturile de iarna, foarte joase, de afara, care au atins -15°C ar fi fost imposibila uscarea zidului in acest fel. Pe de alta parte, daca Elizbieta ar fi asteptat pentru zilele calduroase, cu siguranta ciupercile daunatoare s-ar fi dezvoltat pe pereti. Dezumidificatorul a eliminat umezeala din perete intr-o perioada relativ scurta de timp, prevenind in acelasi timp consecintele neplacute ale infiltrarii apei. Zidul este uscat acum * Februarie 2011) si pot incepe lucrarile de renovare.


De asemenea, dezumidificatoarele functioneaza bine pentru pivnite si garaje umede, la fel ca si pentru casele afectate de inundatii. O gama larga de dezumidificatoare Master este disponibila, deci oricine poate sa-si aleaga aparatul corespunzator nevoilor- marimea, tipul si gradul de afectare. Alegerea modelului corespunzator, garanteaza eficacitatea procesului de uscare ca si functionarea eficienta.